Welsumer kippen

Het ideale hoen voor in uw tuin

De Welsumer

De Welsumer is een Nederlands ras die zijn bekendheid heeft te danken aan het bijzondere ei en de unieke roodpatrijs kleurslag waarin het voorkomt.

De Welsumer is een hoenderras dat omstreeks het eind 19e, begin 20e eeuw is ontstaan in het dorpje Welsum en omliggende plaatsen in Gelderland en Overijssel uit een mengeling van verschillende rassen.

Er is in de beginperiode veel verschil van mening geweest over de juiste kleur van de Welsumer, maar uiteindelijk werd gekozen voor de kleur "roodpatrijs".
Dit is een unieke kleurslag die verder bij geen enkel hoenderras voorkomt.

Hoewel de Welsumer nog steeds een ras is met een goede productie van prachtige donkerbruin gespikkelde eieren, heeft het zich na de opkomst van de moderne hybride legkippen niet als nuthoen kunnen handhaven en wordt nu in stand gehouden door liefhebbers en fokkers die het als sport- en tentoonstellingsras fokken. 

Door de Welsumerclub wordt een boekje uitgegeven genaamd "De Welsumer".
Dit is een handleiding voor fokkers en liefhebbers van het ras.
Het bevat de geschiedenis van het ras, de beschrijving van het uiterlijk van het dier en het ei, het samenstellen van de foktoom en de opfok van kuikens. Om het boekje te bestellen verwijs ik u graag naar de website van de Welsumerclub: http://www.welsumerclub.nl

 

© M.Eissens 

 


Wordt lid van de Welsumerclub en help mee om dit zeldzame ras in stand te houden. Het lidmaatschap is maar €15 per jaar. U ontvangt daarvoor 2 maal per jaar een clubblad. De Welsumerclub houdt elk voorjaar een clubdag in Eet Tapperij Bijsterbosch, IJsseldijk 85 te Welsum (Ov) Kijk op de website van de Welsumerclub voor de exacte datum. Iedereen die interesse heeft is van harte welkom. De Welsumerclub is een warme vereniging en kan u o.a. helpen aan dieren of broedeieren. Het is belangrijk voor de toekomst van het ras dat houders/fokkers verbonden blijven door een rasvereniging. Voor meer informatie zie www.welsumerclub.nl